Training ‘babygebaren’ met succes gevolgd.

Op 19 januari hebben 20 medewerkers van de kinderdagverblijven Aap uit de mouw (Delft), Jan en Alleman (Delft) en de Lakei (Rijswijk) een training babygebaren gedaan. Mirthe Determeijer van babygebaren.nl kwam bij ons om deze training te verzorgen. De groep was erg enthousiast om deze gebaren te leren.

Babygebaren.nl

Wat zijn Babygebaren?

Mirthe begon met uitleggen waarom taal ondersteunt met gebaren belangrijk is voor kinderen.
Babygebaren is het ondersteunen van de gesproken taal met gebaren. Hoewel een baby gemiddeld pas rond de 18 maanden begint met praten is hij al veel eerder fysiek in staat om te communiceren. Het praten, het bewegen van je mond, is onderdeel van de fijne motoriek. Het maken van bewegingen met je vingers, handen en armen valt onder de grove motoriek. De grove motoriek is bij een baby eerder ontwikkeld. Hierdoor kan hij eerder met zijn handen duidelijk maken wat hij wil, dan met zijn mond.

Tussen de 6 en 9 maanden zijn de hersenfuncties voldoende ontwikkeld zodat het kind de omgeving om zich heen kan opnemen en observeren. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig in de lucht of een eendje dat in de vijver zwemt. Een kind wil graag met je delen wat hij ziet of nodig heeft maar kan dat nog niet vertellen. Door het gebruiken van babygebaren kan hij echter wel met jou communiceren.

De Babygebaren werken niet alleen goed bij de baby’s maar ook bij de kinderen die thuis een andere taal spreken, vooral als je dan de gebaren met de ouders deelt en beide de gebaren gebruikt kunnen de kinderen het Nederlands sneller oppikken. We hebben in anderhalf uur 30 gebaren geleerd en geoefend. Bij de aap uit de mouw werd er op vrijdag al druk geoefend met de kinderen met de gebaren.  Gebaren die we hebben geoefend waren onder andere: