Talenten ontdekken; diversiteit en veelzijdigheid staan bij ons voorop!

Bij Marie in de Bocht, één van de locaties van kinderopvang de Lange Keizer, leren kinderen van Montessorischool Jan Vermeer aan de Maria Duystlaan koken, vuur maken én ontdekken ze hun creatieve talenten in het atelier. Tijdens schooluren mogen kinderen van Jan Vermeer eventjes weg uit de klas. Ze lopen door het gezamenlijke gebouw de wondere wereld van de buitenschoolse opvang tegemoet. Drie ochtenden in de week staan er pedagogisch medewerkers klaar om kinderen hun talenten te laten ontdekken. 

Koks in de dop

Als ik op donderdag rond 12 uur binnen kom bij Marie in de Bocht ruik ik meteen de heerlijkste geuren uit de keuken komen. Er worden vegetarische mini pizza’s en hartige cup cakes bereid, waarbij 8 kinderen van Jan Vermeer alles zelf mogen doen. Recepten uitzoeken, ingrediënten verzamelen, groenten snijden, vegetarische spekjes en worstjes in bakjes verdelen, pizza’s en cup cakes beleggen, alles in de oven zetten, timer aan én als het klaar is met dikke ovenwanten de plaat uit de oven halen. De tafel is gedekt en iedereen krijgt de lekkere zelfbereide en gezonde lunch. Er wordt gegeten, gelachen, overlegd hoe het smaakt en wat er de volgende keer anders zou kunnen. Na het eten wassen ze met elkaar af en gaan ze weer richting hun klas waar ze verder werken aan hun Montessoritaken.

Creatief talent

In het atelier, de ruimte naast de keuken, worden op hetzelfde moment met 10 andere kinderen van Jan Vermeer geknutseld, kunstwerken geschilderd en getekend, gezaagd en getimmerd en sieraden gemaakt. Ook hier staan er een paar enthousiaste pedagogisch medewerkers klaar om de creatieve talenten van de kinderen te ontdekken. Door gewoon te proberen en te doen, met een beetje hulp waar nodig, worden de inventiefste creaties gemaakt. Kinderen stralen als ze ontdekken dat ze expressief talent hebben, dat ze zelf een vogelhuis kunnen timmeren of dat ze heel secuur kunnen werken en een zelfgemaakt armbandje het eindresultaat is.

Vuur maken en spiesjes roosteren

Buiten worden er ook regelmatig activiteiten georganiseerd voor zowel de kinderen van Jan Vermeer, als voor de kinderen van de Lange Keizer zelf. Een van onze pedagogisch medewerkers van de locatie Robinson, laat kinderen zien hoe je op een veilige en bewuste manier vuur kunt maken. Kinderen zitten rondom de vuurschaal en zijn ademloos aan het luisteren naar de uitleg. Hierna mogen ze het zelf proberen en uiteraard is de beloning het roosteren van spiesjes boven het vuur.

Huis voor kinderen

De unieke samenwerking tussen kinderopvang de Lange Keizer en Openbare Montessori Basisschool Jan Vermeer, maakt dat talenten ontdekt kunnen worden én dat kinderen bij terugkomst in de klas zich veel beter kunnen concentreren op hun Montessoritaken. Doordat de school en de opvang samen de oudste school van Delft, gesticht in 1875, delen is het makkelijk combineren. Samen met Jan Vermeer hopen we in 2022 te beginnen met de bouw van onze nieuwe samenwerkingsplek; het “Huis voor kinderen”.  De nieuwe school/kinderopvang zal op de plek komen te staan waar nu het zwembad staat. Ook hier zullen kinderen hun talenten blijven ontdekken en ontwikkelen.